26 Aralık 2008 Cuma

Ne İsim Koysak?


Dünya sinemasında bir çok ünlünün kendine ait prodüksiyon firmaları var biliyorsunuz. Oynadıkları filmlerin mutfağında da olmaktan mutluluk duyan oyuncular ve yönettikleri filmlerin yapımcılığını da üstlenen büyük yönetmenler. Ve onların firmalarına verdikleri enteresan adların da hikayeleri var tabi. Birkaç ilginç örnek vermek istedim...

Pedro Almodovar'ın firmasının adı "El Deseo S. A." İspanyolca'da şehvet anlamına geliyor ve yönetmenin ilk büyük prodüksiyonunun adı da "Şehvetin Yasası".


Tom Cruise firmasına "Odin Productions" adını vermiş. Odin, Viking tanrılarının kralının adı, belki de Tom Hollywood'un kralı benim mesajını veriyor böylelikle.

Ünlü yıldız Cher "Isis Productions" adlı firmanın sahibi. Bildiğiniz gibi Isis, Eski Mısır'daki bereket tanrıçası. Cher'in de kendini ünlüler arasında nerede gördüğünü anlatan bir isim sanırım.


Spike Lee'ye gelince, firmasının adı "40 Acres and A Mule Film Works". Bu ismin hikayesi de zenci yönetmenin kendi ırkına bir saygı duruşu gibi. Lee, Amerika'daki zenci kölelere özgürlükleri tanındıktan sonra hükümet tarafından verilen 40 hektar toprak ve bir katırı hatırlatan bir isim seçmiş.


Oliver Stone, Carlos Castevedas'ın yazdığı "Ixtlan'a Yolculuk" adlı romanda hep hayal edilen ama asla ulaşılamayan bir yer olarak anlatılan Ixtlan'ı seçmiş kendisine. Firmanın adı: "Ixtlan Corporation"...
"Amblin Entertainment" Steven Spielberg tarafından, Spielberg'in 1969 yılında çektiği Amblin adlı kısa filminin adını alarak kurulmuş.
Portekizce'de "Güzellik Kliniği" anlamına gelen "Clinica Estetico" ise ünlü yönetmen Jonathan Demme'in mizah anlayışının ürünü...
Kısacası Hollywood'da her ismin bir hikayesi ; herkesin ve her şeyin söyleyecek bir sözü de var gerçekten...

Hiç yorum yok: