15 Temmuz 2009 Çarşamba

Jale Demirdöğen'den "Kusursuz Veda"...

Jale Demirdöğen, uzun zamandır şiirlerini hayranlıkla okuduğum İzmir'li bir şair... Kendisinden ikinci şiir kitabını bekliyorduk ki, o ilk romanı "Kusursuz Veda" ile şaşırttı okuyucularını... Aslında kitabına "ilk roman" demekle haksızlık yapmış olabilirim... O kadar ustaca bir kurgu ve anlatım yakalamış ki, yazarın "romancı" kimliğine yeni demek doğru değil sanki... Kitap hakkında çok ipucu vermem yanlış olur çünkü sürprizli ve okuyucusuyla karakterlerini sürekli terazinin kefelerinde tarttıran bir akışta ilerliyor... Okuduktan sonra tartışılacak ve başkalarıyla iletişimimiz hakkında üzerinden geçip düzeltilecek çok şey var gerçekten... Merak edenler için kitabın kapak resmini ve arka kapak yazısını ekliyorum... Okuyan olursa da konuşmak için buradayım:)



Bir veda ancak; masumiyeti kadar ölümsüz ve ancak; mahkûmiyeti kadar huzursuzdur. Bir veda ancak; giden, kalanı kusuruyla yüzleştirmeyi başarabildiğinde kusursuzdur. Hayatının yarısını sağır yaşayanlar, diğer yarısını dilsiz yaşamayı göze alacaklardır. Çünkü vaktiyle sesini duyuramamış olan vicdan, günü geldiğinde daha yüksek sesle konuşup, sahibinin karşında bir intikam gibi duracaktır! Ve insan, her koşulda ve her şeye rağmen suçunu bir başkasının üzerine yıkmak üzere donatılmıştır; ta ki bugünün, düne dönüşü imkânsız bir uzaklık olduğunu anlayıncaya kadar...

***

İnsan ilişkileri ve iletişimsizlik hakkında derin ve soluk soluğa bir roman "Kusursuz Veda". Kendisini sorgulayan ve vicdanıyla hesaplaşabilenler için, okuyucusunu karşısına davet eden bir boy aynası hatta...

7 yorum:

Adsız dedi ki...

romanı bulamıyoruz
sanırım en kısa zamanda okumak istiyorum

Kadri Karahan dedi ki...

Kitaba bugün yarın kavuşuyorum, büyük bir heyecanla okuyacağıma eminim.

PINAR YESILTAY SEVIM dedi ki...

Jale Demirdöğen ve Kusursuz Veda işle bu hafta tanıştım. İyi ki okumuşum diyorum. Kitap henüz bitti. Bilirsiniz kitabın ilk bittiği dakikalarda yaşanan yoğunluğu. Onu yaşıyorum işte ben de. İlk kez Elif Şafak okuduğumda hissettiğim duygulara benziyor hissettiklerim. Jale hanımı bundan sonra zevkle takip edeceğim. Kusursuz Veda'ya gelince Konu: Oldukça sıradan olmasına rağmen nasıl güzel bir kurgudur ki bunca tat bıraktı damağımda bilemiyorum. Kitap Kahramanlarından Fikret ve Gül karakterleri beni hayal kırıklığına uğrattı. Nilgün ve Selin ise favori karakterlerim. Yasemin'e gelince kızamadım ona da her ne kadar sinirlensem...

Adsız dedi ki...

mükemmel.. 5gün önce bitirdim hala etkisindeym. tebrik ediyorum. ilk roman olmasına bende cok saskınım. jale demirdögen in basarılarının devamını dilerim.. :)

Popüler Yorum dedi ki...

sevgili enstantik ve adsız sağolun yorumlar için, okuduğunuz için de ayrıca:)

enstantik,,, Nilgün ve Yasemin hakkında aynı fikirdeyim seninle. Fikret ve Gül hangi açıdan hayal kırıklığına uğrattı seni merak ettim valla:)

Adsız dedi ki...

Merhaba.. ben kitabı hala okuyorum bitirmedim henüz ama gerçekten harika bir kitap.sizinde farkettiğiniz gibi ilk romanı olmasına rağmen bukadar büyük bir başarı muhteşem bişe.ben büyük bir zevkle ve heyecanla okuyorum okumayanlarada tavsiye ediyorum.tebrikler jale demirdöğen..

Adsız dedi ki...

sizn cumleleriniz bnm cok dıkkatımı cektı ınanın bnde merak edıyorm mutlaka alıcam bu kıtabı.ama bıraz pahalı:)ama alıcam.ama kıtap gelınceye kadar bıraz kıtap ne anlatıyor yazsanıza bnde merak edıyorum:)