19 Ocak 2009 Pazartesi

Şarkıcı mı, Oyuncu mu?

Amerika'lı bir yazar "Top ten singers who shouldn’t act" başlığıyla bir yazı yazmış, yani oyunculuk yapmaması gereken on şarkıcıyı sıralamış. Bir çoğuna katıldım, okurken de filmler aklıma geldi ve keyiflendim. Gerçekten şarkıcılık ve oyunculuk nasıl bu kadar birbirinden farklı ve uzak olabiliyor diye düşünmedim değil doğrusu. Sahnede sesi kadar şovuyla da devleşen yıldızlar yok mu, var. Peki neden iş film çekmeye geldiğinde, hem de sahneleri defalarca tekrarlama şansı varken bu kadar yeteneksiz olabiliyorlar, anlaşılır gibi değil. Önce listeye geri sayımla bir bakalım:


10. Elvis Presley in Charro
9. Jennifer Lopez in Gigli
8. 50 Cent in Get Rich or Die
7. Britney Spears in Crossroads
6. Mick Jagger in Freejack
5. Whitney Houston in The Bodyguard
4. Mariah Carey in Glitter
3. Vanilla Ice in Cool as Ice
2. Jessica Simpson in Blonde Ambition
1. Madonna in Swept Away


Tabi ki liste tartışmaya açık, mesela 50 Cent gerçekten kötüydü ama Eminem "8 Mile" filminde çok mu iyiydi? Ya da yazarın "herkes izlediğinde sevdi, sonra hemen ne kadar kötü olduğunu anladı" diye tarif ettiği "The Bodyguard" filmindeki Whitney Houston'un oyunculuğu, "Waiting To Exhale" ya da " The Preacher's Wife" filmlerinden sonra "fena değil" yorumunu haketmiyor mu... Madonna "Swept Away" başta olmak üzere bir çok filminde gerçekten kötü. Ama "Evita"daki oyunu da mı? Liste uzayıp gider hatta daha yeteneksiz olup filmlerde oynamış başka yıldızlar ve oyunculukları da eklenebilir. Ama ben yazıyı okuduktan sonra bana göre en iyi şarkıcı-oyuncuları ve onların performanslarını düşündüm.

Çok sevdiğim filmler ve roller var ancak "en iyi" söz konusu olunca enteresan bir şekilde listemdeki beş şarkıcı da kadın. Ve sanırım aynı listeyi yapabilecek çok sayıda insan var, çünkü bu en sevdiğim performansların beşi de Oscar'a aday olmuş ve dahası üçü bu ödülü kazanmış. İşte benim "en iyi şarkıcı/oyuncular" listem:

5- Queen Latifah - Matron Mama Morton (Chicago): 2003 Oscar'larında en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü yine aynı filmdeki oyunuyla Catherine Zeta-Jones'a kaptırsa da büyük bir bölümü hapisanede geçen filmdeki gardiyan rolünde gerçekten çok başarılıydı. "When You're Good To Mama" şarkısını söylediği sahnede göz kamaştırıp, saçlarını Roxie'ninkine benzettiği sahnede de kahkahalar attırıyordu.



4- Cher - Loretta Castorini (Moonstruck): "Silkwood" filmindeki olağanüstü oyunundan sonra bu kez New York'ta yaşayan İtalyan-Amerikan bir kadındır Cher. Ailesi ve sevdiği adam etrafında dönen sıcak hikayeyi performansıyla daha da inandırıcı kılar. Meryl Streep, Glenn Close, Holly Hunter gibi rakiplerini geride bırakıp sürpriz bir şekilde Oscar'ı da kucaklar. Teşekkür konuşmasında bir bölümü sadece Meryl Streep'e ayırır ki vefası görülmeye değerdir.



3-Jennifer Hudson - Effie White (Dreamgirls): "American Idol" adlı yarışmaya katılıp harika sesiyle insanları büyüledikten hemen sonra kendisine gelen teklifle filmde yer alır. Film yapımcılarının niyeti, Hudson'ın sesini müzikal bir filmle daha geniş bir dinleyici kitlesine duyurmaktır. Ancak bu yetenek, ilk çıkış falan dinlemez, en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar'ını kazanır. Şarkıcı olmasına rağmen ilk albümünü, ilk filminden ve Oscar ödülünden sonra çıkarır. Ve hala neden kazandığı tüm ödüllerin "yardımcı kadın" ödülü olduğu da tartışılır, çünkü filmdeki rolü bir başroldür.



2- Bette Midler - Mary Rose Foster (The Rose): Kariyerinin en doğru tercihlerinden biri de oyunculuğu denemek olan Bette Midler, efsane Janis Joplin'in yaşam öyküsünden uyarlanan filmde uyuşturucu bağımlısı bir rock solistini canlandırır. Filmdeki oyunculuğu öyle inandırıcıdır ki ve öyle rolüne adapte olmuştur ki, film müzikleri çekimler sırasında canlı olarak kaydedilip yayınlanır. Filmin vizyona girdiği günden, günümüze kadar Midler'ın kariyerinde takma adı hep "Rose"olarak kalacaktır.


1- Liza Minnelli - Sally Bowles (Cabaret): 1972 yapımı bir filmin zamanına göre çok cesur bir konuyu ve yenilikçi bir anlatımı seçmiş olması, filmin sinema tarihindeki yerini çok erken zamanlarda belirlemişken, Sally Bowles karakterinin izleyiciyle kurduğu yakınlığın ve aynı zamanda uzak ortaklığın da büyüsünü tarif etmek imkansızdır. Liza Minnelli'ye bu kadar yakışan ve onu sinema tarihinde bir stil ikonu yapan "yaramaz kadın" görüntüsünü de unutmamak gerekir. En iyi kadın oyuncu ödülünün en hak edilmiş örneklerindendir ve hem film, hem de filmin müzikleri artık bir efsanedir.



5 yorum:

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Listende sadece Bette Midler'ın filmini izlemedim ama gerisi hem şarkıcılıkta hem de oyunculukta gerçekten çok iyiler. Liza Minelli, Cabaret filminde performansı gerçekten müthişti. O saçlar, kocaman gözler ve kirpikler sadece ona o kadar güzel yakışabilirdi.

Cher'e zaten ilk "Little Mermaids" filminde vurulmuştum. Keşke daha fazla filmde oynasaydı da zevkle izleseydik tum filmlerini.

Madonna'ya gelince, Evita'da gerçekten çok iyiydi, belki de doğru şarkı seçimi gibi doğru rol seçimi de vardır. Herkes her rolü kaldıramıyor belki de.

Bunlara ek olarak, Beyonce de oyuncu kervanına katıldı ve kötü eleştiri almıyor. O da parlayan şarkıcı/oyunculardan biri.

Bir de Björk var tabii, onu da merak ediyorum acaba baska filmlerde oynasaydı ne olurdu diye, ama onun raconuna ters düşer sanırım başka filmlerde oynamak.

her boku bilen adam dedi ki...

güzel bir çıkış noktası ve eğlenceli bir yazı olmuş.

kötüler listesine morgan freeman ve kevin spacey isimlerine aldanarak izledigim "edison" adlı rezalet filmdeki kepaze oyunculugu ile justin timberlake'i;
iyiler listesine de her ne kadar başrol olmasa da fight club'taki bob nam-ı diğer "his name is robert polson" karakteriyle meat loaf'ı eklemek isterim.

listeyi bize uyarlamayı düşündüm bir an ama;düşündüğüm gibi de vazgeçtim.malum bizde eskiden klip yerine filmleri çekilirdi şarkıların,şimdi de dizileri çekiliyor.
filmi dizisi olmayan şarkıcı yok gibi.

*bu arada 4 gündür boyun tutulması ve ağır bir nezleyi birlikte geçiroyrdum.yataktan kalkamadıgım için hem kendim yazamadım hem de sizin yazıları okuyamadım.unuttum sanmayın blog alemini :)

Popüler Yorum dedi ki...

dizigünlükleri,

ben beyonce'yi henüz yeterli bulamadım, inandırıcı değil pek ama bjork listemin devamında olan bir isimdi "karanlıkta dans" filminde büyük iş çıkarmıştır. cher'in de epeyce filmi var aslında tadını çıkarmak için diğerlerini de tavsiye ediyorum. "silkwood", "mask", hatta kendisiyle dalga geçtiği "stuck on you":)

hbba,

"edison"u izlemedim ama justin'in "alpha dog" filmini gördüm yeterli oldu:)

meat loaf'un oyunu gerçekten güzeldi hatta ben onu "I would do anything for love" klibinden beri bir oyuncu sayarım, kısa filmden uzun bir videoydu biliyorsun:)

bizden liste yapsak çıkan sonuç çok akıl karıştırıcı olabilir, yapmayalım:)

geçmiş olsun, daha iyi olunca yeni yazılarını da sabırsızlıkla bekliyoruz, hoşgeldin:)

her boku bilen adam dedi ki...

nerelerdesin popüler yorum ?
ıssız adamı sevmem bu kadar mı soğuttu seni hayattan :)

Popüler Yorum dedi ki...

geldim sevgili hbba, özledim de:)